אודות המחלקה
המחלקה למדעי המידע
המחלקה למדעי המידע באוניברסיטת בר-אילן היא בית הספר למידע (iSchool) היחיד בישראל, והיא חלק מרשת עולמית יוקרתית הכוללת 130 בתי ספר למידע מהאוניברסיטאות המובילות בעולם. חוקרי המחלקה מוכרים כמובילים בתחום מדעי המידע ומבצעים מחקרים בין-תחומיים פורצי דרך המשלבים בינה מלאכותית וטכנולוגיות מידע עם נתונים ממדעי הרוח והחברה, ותאוריות ממדעי ההתנהגות. עבודתם עוסקת גם בהיבטים האתיים, החברתיים, הפסיכולוגיים והמשפטיים של טכנולוגיות מתקדמות. בנוסף, המחלקה נמצאת בחזית הפיתוח של שיטות מחקר חדשות מבוססות נתונים ובינה מלאכותית, המאפשרות תובנות חשובות ממאגרים גדולים של נתונים בתחומים מגוונים, ומשפרות את תהליכי קבלת ההחלטות, החדשנות והמדיניות בתחומים שונים, החל מבריאות ועד חינוך ומשפט.
המחלקה למדעי המידע מציעה תוכנית דינמית ובין-תחומית שמכינה את הסטודנטים לעולם הדיגיטלי. תוכנית הלימודים שלנו מכסה מגוון רחב של נושאים בעולמות הווב והדאטה, כולל טכנולוגיות אינטרנט ופיתוח מערכות Full Stack, בינה מלאכותית יוצרת ואבטחת סייבר, פסיכוטכנולוגיה ואינטראקציה אדם-מחשב (HCI), ניהול וניתוח נתונים, למידת מכונה, ביג דאטה ומסדי נתונים רלציוניים וNoSQL. הסטודנטים רוכשים גם כישורים מעשיים בארכיטקטורת נתונים ומערכות, בבניית רשתות וגרפים של ידע, ניתוח מדיה חברתית, שיווק דיגיטלי מבוסס בינה מלאכותית ופלטפורמות LCNC.
הבוגרים שלנו מוכנים היטב לקריירות כמפתחי Full Stack, אנליסטים של נתונים, מומחי דיגיטל, מנהלי מוצרי דאטה, חוקרי סייבר ומומחי בינה מלאכותית, ועובדים במגוון ארגונים כגון חברות הייטק, משרדי ממשלה, מוסדות בריאות, תרבות ופיננסיים. הניסיון המעשי ושיתופי הפעולה עם התעשייה מבטיחים שהסטודנטים שלנו מוכנים להצלחה בארגונים המובילים בישראל.
חוקרי המחלקה למדעי המידע באוניברסיטת בר-אילן מובילים מחקרים פורצי דרך במגוון תחומים משיקים. ניתן לחלק את עבודתם לכמה אשכולות מרכזיים:
- בינה מלאכותית, למידת מכונה ומדעי הנתונים: אשכול זה כולל מחקרים על יישומי בינה מלאכותית, למידת מכונה יישומית, מידול נתונים ורפואה מותאמת אישית. החוקרים חוקרים את השימוש באלגוריתמים מתקדמים ובטכניקות ניתוח נתונים לשיפור תהליכי קבלת ההחלטות, שיפור תוצאות הבריאות ופתרון בעיות מורכבות בתחומים שונים.
- אינטראקציה אדם-מחשב ופסיכוטכנולוגיה: תחום זה מתמקד באופן שבו אנשים מתקשרים עם טכנולוגיה, בפרט בניהול מידע אישי, פסיכולוגיה של האינטרנט וטכנולוגיות חינוכיות. המחקרים בנושאים אלו שואפים לייעל את חוויית המשתמש, להבין התנהגות דיגיטלית ולעצב מערכות המסייעות לאנשים לנהל כמויות גדולות של מידע אישי.
- מדעי הרוח והחברה החישוביים: החוקרים עוסקים בניתוח נתונים במדעי הרוח והיהדות, משפטים וחברה, תוך יישום כלים דיגיטליים וחישוביים. אשכול זה כולל גם ניתוח מידע תרבותי, ניתוח רשתות חברתיות ומדע הרשתות, המתמקד בתרומתם של רשתות וקהילות חברתיות ליצירת והפצת ידע.
- מידע ותקשורת בחברה: באשכול זה החוקרים בוחנים את תפקיד המידע בממשל ומידע פוליטי, תקשורת בזמן חירום ומשבר ואתיקה במדעי המידע. מחקרים אלו שואפים להבין כיצד מידע זורם בחברה האנושית, במיוחד במצבים קריטיים, וכיצד מסגרות אתיות יכולות להנחות שימוש אחראי במידע.
- ניהול ידע, שימור והפצה: תחום מחקר זה עוסק באופן שבו ידע נוצר, משותף, נשמר ומנותח בתחומים שונים. הוא כולל את נושא המדע הפתוח (Open Science) ומדע המדע (Science of Science), עם דגש על שקיפות, שיתוף פעולה ונגישות במחקר. תחום מרכזי באשכול זה הוא סיינטומטריקה, מדע שמודד ומעריך את השפעת העבודות המדעיות וביצועי המחקר. החוקרים בוחנים דרכים חדשניות לארגון, גישה והפצה של מידע בעידן הדיגיטלי, תוך הבטחת העברת ידע אפקטיבית ושימור ארוך טווח של מידע בפלטפורמות שונות. תחום זה מקדם מסגרות התומכות בשיתוף ידע פתוח ובקבלת החלטות מבוססת נתונים במדע ומעבר לו.
מחקרים המתבצעים במחלקה תורמים לקידום הידע בתחומים אלו ומציעים פתרונות מעשיים לאתגרים בעולם האמיתי.
אתם מוזמנים לבקר בדף הפייסבוק שלנו.
המחלקה למדעי המידע, אוניברסיטת בר־אילן
רמת גן 5290002
טלפון: 03-5318351