אודות המחלקה

המחלקה למדעי המידע

להתמחות בטכנולוגיות המשפיעות והמבוקשות בשוק התעסוקה של המאה ה־21

בעשורים האחרונים הפך תחום ניהול הידע ונתוני־עתק (Big Data) לכלי רב עוצמה המכוון תהליכים חברתיים, כלכליים, מדיניים וטכנולוגיים ומשפיע על כל תחומי חיינו. כל תנועה וכל פעולה שאנחנו עושים נרשמת: כל כניסה לקניון, כל הזמנה בסופר, כל חיפוש בגוגל, כל לייק במדיה החברתית. חברות בכל תחומי המשק ובכל המגזרים צוברות כמויות אדירות של מידע על הלקוחות, על המתחרים, על הציבור, על הארגון עצמו. היכולות למצוא מידע, לסווג אותו, לאמת את מהימנותו, לחלץ מתוכו מגמות ומסקנות ולהציגן הצגה חזותית הנגישה לכל אדם – היכולות האלה הן מצרך נדרש בשוק התעסוקה של המאה ה־21.

המחלקה למדעי המידע באוניברסיטת בר־אילן היא המחלקה המחקרית הוותיקה בתחומה בארץ ומהמחלקות המובילות בעולם, בשנים 2017–2019 דורגה ב־100 המחלקות הטובות בעולם על פי דירוג שנחאי וחברותה באיגוד הבין־לאומי היוקרתי של בתי ספר למידע iSchools מעידה גם היא על איכותה.

ללא רקע בטכנולוגיה, בתכנות או במדעים

הבוגרים והבוגרות שלנו משתלבים בתעשייה במגוון משרות (כשכירים וכעצמאים) כגון: מנתחי נתונים (Data Analysts) ומתכנתים, בוני אתרי אינטרנט ומנהלי אתרים, מידענים קלאסיים או טכנולוגיים, תחקירנים, מטייבי נתונים, מומחי דיגיטל ומומחי שיווק דיגיטלי, ספרנים, Full-Stack Developers ועוד.

סגל המחלקה מורכב מחוקרים ומחוקרות מהמובילים ומהמוכרים בתחום; מומחיותם מתפרשת על פני תחומים ונושאים מגוונים, עדכניים וחדשניים, בהתאם לאופי המשתנה והדינמי של מדעי המידע היום. מומחיות זו מאפשרת לנו להציע לך התמחויות לתואר ראשון בשני תחומי הליבה של מדעי המידע: מידענות וטכנולוגיות אינטרנט. אפשר להתמחות בשני התחומים או לבחור באחד מהם, והיצע הקורסים רחב מאוד.

דוגמאות לקורסים שאנו מציעים במידענות:

מדיה חברתית וניהול תכנים; מבוא למסדי נתונים; ביג דאטה למידענים, פסיכולוגיה של האינטרנט; אינטראקציית אדם מחשב; אינפו־אתיקה; מידע ממשלתי; שיווק דיגיטלי ועוד.

דוגמאות לקורסים שאנו מציעים בטכנולוגיות אינטרנט:

תכנות בשפות ווב; אלגוריתמיקה; טכנולוגיות צד לקוח; טכנולוגיות צד שרת; מסחר אלקטרוני; בניית אתרים; יישומים בנתוני־עתק; סייבר ועוד.

במחלקה שלושה מסלולים ללימודי תואר שני:

• מסלול מדע המידע להכשרת מנהלי ידע ומנהלות ידע: מידענים בתחום העסקי, בריאותי ומשפטי, מנהלי אתרים, אנשי שיווק דיגיטלי בחברות היי־טק ובארגוני קהילה, המסוגלים לפתח מערכות מידע פנים־ארגוניות ולקדם תהליכים ארגוניים ומימוש הפוטנציאל העסקי והחברתי באמצעות שימוש מיטבי במידע דיגיטלי.
  • מסלול טכנולוגיות מידע מקנה ידע והתנסות מעשיים בתחום המבוקש של ניתוח נתונים ובשימוש בכלי למידת מכונה (Machine Learning) לבניית תוכניות עתידיות להתפתחות הארגון ובהתמודדות עם אתגרי השוק, שינויים טכנולוגיים וצרכים משתנים.
  • מסלול מדעי הרוח הדיגיטליים (Digital Humanities) מתמקד בחקר של תוצאי תרבות, רוח וחברה באמצעות הרחבת המחקר המסורתי של מדעי הרוח לשיטות ניתוח כמותיות בקנה מידה גדול, בעזרת שיטות של בינה מלאכותית, למידת מכונה וכלי ניתוח סטטיסטיים וחזותיים של נתוני־עתק. מסלול זה מכשיר את הסטודנטים והסטודנטיות לכדי מומחי דיגיטציה ואנליסטים של נתונים גדולים ומקנה להם הבנה בשיטות ובטכנולוגיות העדכניות הניתנות ליישום במדעי הרוח. מומחיות זו נדרשים, בין היתר, בחברות עסקיות מגוונות, במשרדי ממשלה, בספריות, במוסדות אקדמיים ובגופי מורשת.

השלמת תואר שני בהצלחה מאפשרת לך להמשיך אצלנו גם ללימודי תואר שלישי במדעי המידע.

אנחנו מאמינים בשילובים

לימודי מדעי המידע והמגמות הטכנולוגיות שלנו הם מנוף לכל תחום לימודים אחר שמעניין אותך ויקנו לך ערך מוסף בכל תחום שבו ברצונך לפתח קריירה. בייחוד אנו ממליצים על שילוב לימודים עם המחלקות ללימודי המזרח התיכון, לניהול ולכלכלה, ללימודי ארץ־ישראל וארכאולוגיה, להיסטוריה כללית, וכן תקשורת ואנגלית.

היום נדרשות מיומנויות המידענות – איסוף וניתוח מידע, עיבודו והצגה חזותית בהירה של העובדות – בעסקים, בתקשורת, בפוליטיקה, ברפואה, במערכת החינוך ובתחומי תעסוקה רבים אחרים. איסוף מידע על מתחרים ועל השוק משמש בסיס לקבלת החלטות עסקיות; הצגה חזותית של מידע משמשת תדיר בתקשורת הכתובה והמשודרת, באתרי אינטרנט וברשתות חברתיות; זיהוי מגמות בעמדות הציבור, כגון תומכים ומתנגדים פוליטיים, משמש בסיס לנקיטת צעדים ולקביעת אסטרטגיות מתאימות להשפעה על דעת הקהל; זיהוי מגמות בבריאות הציבור מאפשר להילחם בתחלואה, לפתח מחקרים נחוצים ולהציג מידע שקוף לציבור לקידום אורח חיים בריא; קִטלוג שיטות הוראה משמש בסיס לפיתוח פדגוגיות חדשות ועוד.

וכמובן, בכל תחומי התעסוקה היום נחוצות היכולות הטכנולוגיות הנלמדות במחלקה שלנו:

פיתוח וניתוח מערכות מבוססות ווב, שליטה במגוון שפות ווב, פיתוח יישומונים לניידים, שיווק ותוכן דיגיטלי, יישומי ביג דאטה, ניהול פרויקטים בדיגיטל ועוד.

אנו מזמינים אותך לעמוד הפייסבוק שלנו כדי להתרשם ממיזמי המחלקה, מפעילויותיה ומהאווירה המעודדת חקר, למידה ומנהיגות.

המחלקה למדעי המידע, אוניברסיטת בר־אילן

רמת גן 5290002