מדעי הרוח הדיגיטליים

להרשמה

תואר שני בלימודי מידע במגמת מדעי הרוח הדיגיטליים

מחפש/ת תואר טכנולוגי עם נשמה?

בוא/י ללמוד תואר שני חדש וייחודי במדעי הרוח הדיגיטליים במחלקה למדע המידע באוניברסיטת בר אילן.

האם אפשר יהיה לנסוע בזמן בקלות כפי שאנו נוסעים במרחב?

האם תרצה לראות איך נראה הרחוב שלך לפני 500 שנה או לפני 2500 שנה?

האם  מעניין אותך לגלוש ברשתות חברתיות של ימי הביניים?

האם נוכל להביא את העבר כמשאב משותף לעתידנו?

האם ניתן להפוך נתוני עתק (Big Data) של ארכיונים ואוספים גדולים ממוזיאונים, ספריות וגופים פרטיים וממשלתיים לתוך מערכת מידע דיגיטלי?

מיליוני נוסעים כבר מוכנים לתחילת המסע!

מדעי הרוח הדיגיטליים נולדו מתוך הבנה שהמורשת התרבותית היא אחד הנכסים הפוליטיים, הכלכליים והחברתיים היקרים ביותר במדינת ישראל.

מדעי הרוח הדיגיטליים יוצאים מנקודת ההנחה כי נתוני עתק הנמצאים במוזיאונים, ספריות וגופים פרטיים וממשלתיים הינם משאבים בעלי השפעות תרבותיות, כלכליות וחברתיות עצומות על העתיד. מדעי המחשב ומדעי הנתונים, הפיסיקה והכימיה, מדעי החומרים ורובוטיקה, יכולים לאגם  כוחות עם מדעי הרוח בכדי לפתוח פרדיגמה חדשה. אשכולות מחשוב בעלי ביצועים גבוהים ישמשו לעיבוד מסה ענקית של מסמכים תוך שימוש באלגוריתמים מדויקים של למידת מכונה, פילוח, מפתוח ותעתוק התוכן, ובסופו של דבר יהפכו אותם לנתונים הניתנים לחיפוש כמו כל מסמך אחר שאנו מחפשים בו באינטרנט.

במגמת מדעי הרוח הדיגיטליים רואים שנתונים גדולים אלה של העבר צפויים להפוך את העבר דה פקטו נגיש כמו המידע על ההווה. משפחות חדשות של מנועי חיפוש היסטוריים, כמו גם מנשקי מציאות מדומה ומציאות מורחבת (augmented reality) מורכבים וכלים אחרים, יפיקו את מה שאפשר לתאר כקפסולות הזמן כדי לנווט באלפי שנות היסטוריה.

חובות לימודים על פי שנות חוקה

דיגיטציה וניתוח ממוחשב של מאגרי מידע גדולים עשויים להעמיק את הבנתנו את תהליכי התפתחות החברה והתרבות האנושית בתחומי חיים מגוונים ולהוביל לפריצות דרך מדעיות ותגליות חדשות בתחומי דעת רבים ולניבוי אירועים ותופעות עתידיות.

אי לכך, מגמת מדעי הרוח הדיגיטאליים (Digital Humanities) תופסת תאוצה ברחבי העולם ומתמקדת בחקר של תוצאי תרבות, רוח וחברה באמצעות מיחשוב וטכנולוגיה. מטרת לימודי מדעי הרוח הדיגיטאליים היא להרחיב את המחקר המסורתי של מדעי הרוח לשיטות ניתוח כמותיות בקנה מידה גדול, בעזרת שימוש בכלים של בינה מלאכותית וביג דאטה.

מומחים במדעי הרוח הדיגיטליים עוסקים בשיפור תהליך הדיגיטציה והניתוח של מאגרי מסמכים לא דיגיטליים על כל שלביו כולל: סריקה, המרת תמונה לטקסט, שיפור OCR, זיהוי אוטומטי של כתבי יד, שיטות למיקור המונים, שימוש ב- XML ושפות פורמליות לייצוג מידע סמנטי, תיוג טקסטים ונתונים לא טקסטואליים, בניית אונטולוגיות ומידול נתונים, ניתוח טקסט ומטה-דאטה, זיהוי וניתוח מידע גיאוגרפי (GIS), זיהוי תבניות וכריית נתונים ממאגרים דיגיטליים גדולים, שימור וניהול מידע דיגיטלי לאורך זמן.

מגמת מדעי הרוח הדיגיטליים במחלקה למדע המידע מקנה לסטודנטים ידע והתנסות מעשית בשיטות מודרניות של למידת מכונה (machine learning), כלים מתקדמים לניתוח סטטיסטי, ביג דאטה וויזואליזציה של מידע. מטרתנו היא להכשיר דור חדש של מומחי דיגיטל ואנליטסים של נתונים גדולים להבנת השיטות והטכנולוגיות העדכניות הניתנות ליישום במדעי הרוח והחברה, כמו גם לפתוח בפניהם מגוון אפשרויות תעסוקה חדשות.

אפשרויות תעסוקה בסיום הלימודים:

מגמת מדעי הרוח הדיגיטליים מכשירה דור חדש של מומחי דיגיטציה וניתוח נתונים בשיטות למידת מכונה וביג דאטה התורמים ומקדמים את חקר מאגרי מידע במדעי הרוח והחברה. מוסמכי מגמת מדעי הרוח הדיגיטליים נקלטים במקומות עבודה שונים ומגוונים כגון: חברות הי-טק העוסקות בשירותי דיגיטציה, שימור ופיתוח, חברות לניהול תוכן, מוזיאונים, ארכיונים, ספריות, מוסדות אקדמיים וגופי מורשת. בנוסף, סטודנטים מצטיינים במגמת מדעי הרוח הדיגיטליים מופנים להמשך לימודי הדוקטורט במחלקה למדעי המידע.